headerphoto
Mit málló kőre nem bizol: mintázd meg levegőből. (Weöres S.)

Színjátszó hírek

MAdT. A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók első Tábora. Zenta, 2008. július 27 - augusztus 3.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tábort szervez 15 és 30 év közötti kezdő és haladó színjátszók részére. Csoportvezető tanárok: Káló Béla színművész (szabadkai Népszínház), Kőrösi István színművész (Újvidéki Színház), Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus (Budapest). A szakmai tábor résztvevői tematikus műhelymunkákon is résztvesznek. A beszédtechnikát Kovács Frigyes színművésztől (szabadkai Népszínház) sajátíthatják el. De lesz még kreatív mozgás, kreatív zene, illetve csoportos tréningek is.
Helyszín: a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Kollégiuma. Maximális létszám: 36 fő. Túljelentkezés esetén a szervezők figyelembe veszik, hogy a jelentkező tagja-e valamely színjátszó csoportnak, amely részt vesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, illetve a jövőben tagja kíván-e lenni valamely, a Délvidéken működő színjátszó körnek.
Jelentkezési határidő: 2008. június 20. Részvételi díj nincs. A hozzájárulás díj: 500 dinár (szövegkönyvek, gyakorlatgyűjtemények költsége). Jelentkezési lap letölthető a www.vmmi.org oldalról, vagy igényelhető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettől, melynek telefonszáma 024-816-790 vagy 024-816-390. A feltüntetett telefonszámokon további információ is kérhető.

MAdT - Szerepbe hoz!


19. Szép Szó Tábor, Kishegyes, 2008. augusztus 10-16.
A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a kishegyesi Kátai-tanyán szervezi meg nyári tehetséggondozó műhelyét. Idén is 8 és 25 év közötti versmondók jelentkezését várják, ahol a hagyományokhoz hűen "fő munkaidőben" három korcsoportra bontva tartanak foglalkozásokat az oktatók: Tóth Erzsébet előadóművész (Budapest), valamint Hajós Zsuzsa (Dombóvár-Budapest) és Lódi Andrea (Bácsfeketehegy) drámapedagógusok. Emellett délelőttönként beszédtechnikai foglalkozások folynak Pál Ágnes logopédus-gyógypedagógus vezetésével, délutánonként egyéni felkészítés is lesz, esténként pedig közös kikapcsolódási program várja a táborlakókat. A műhely vezetője Szatmári Melitta.
A részvételi díj: 60 eurónak megfelelő dinár ellenértéke.
Jelentkezési határidő: 2008. július 15.
Érdeklődni és jelentkezni Barta Júliánál lehet a 024/738-003-as telefonszámon, hétköznapokon az esti órákban, vagy e-mailen a vmve.versmondo@gmail.com címen.


Történelmi dramatikus színjátszótábor. Nagyvázsony, 2008. július 15-22.
A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete és a Nagyvázsonyi Kinizsi Kht színjátszó tábort hirdet 8-15 év közötti korosztálynak.
Az egész napos foglalkozások során a fiatalok szituációs játékokon, bizalomfejlesztő, beszédtechnikai, vagy pusztán szórakoztató gyakorlatokon keresztül- ismerkednek a korral, a műfajjal, környezetükkel és egymással. Mátyás király, Kinizsi Pál - e gazdag mondakör köré szervezik tevékenységeiket és előadásaikat. Az idei év a reneszánsz éve, ennek jegyében Mátyás-mondákat fognak feldolgozni. A táborzáró előadásokra Kinizsi Pál egykori várának udvarán kerül sor.
Részvételi díj: 28.000.- Ft, amely magában foglalja a várral szemben lévő Turistaszállón történő elhelyezést, napi háromszori étkezést és a szakmai programok költségét. Információ, jelentkezés: VASZE, Veszprém, 06/30/364-0818, vasze@vasze.hu és Kinizsi Kht, Nagyvázsony, 06/30/382-7247, tupcsia.peter@nagyvazsony.hu .


Bátori Országos Színjátszó Tábor. Nyírbátor-Máriapócs.
Részletes információ: 70/3370918-as telefonszámon és a www.kulturaliskozpont.hu weboldalon.
Jelentkezési határidő: 2007. július 10.
Jelentkezési díj: 23.000. Ft, (szállás, étkezés, képzés, programok).

2007. július 30-aug. 5., az általános iskolás korúak tábora (10-14 évig).
Színészmesterség: Fridrich Noémi színművész
Ének és hangképzés: Kazár Tíciána előadóművész, magán-énektanár
Beszédtechnika: Vona Éva színész-drámatanár
Színpadi mozgás, tánc: Fenyvesi Judit tánctanár, a Móricz Zsigmond Színház koreográfusa /revü, dzsessz, latin-amerikai és modern színpadi táncok/.
Kísérőprogramok: Táncház, pantomim tréning, maszkkészítés, parasztlakoma, uszoda-szaunával.

2007. augusztus 6-12-ig, a középiskolások és főiskolások tábora (15-22 évesek)
Színészmesterség: Olt Tamás színművész
Ének és hangképzés: Kazár Tíciána előadóművész, magán-énektanár
Színpadi mozgás, tánc: Demarcsek Zsuzsa koreográfus, tánctanár
Beszédtechnika: Vona Éva színész-drámatanár
Kísérőprogramok:Vidnyánszki Attila rendező pszicho-fizikai színésztréningje, Laczkó Vladimir pantomimművész tréningje, maszkkészítés, parasztlakoma, uszoda-szaunával.


A VASZE Nyári Színjátszó Tábora. Magyarpolány, 2008. július 7-3.
A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete 15 év feletti színjátszóknak szervez tábort a Bakonyban. Ez évi mottó: "a szövegtől a megjelenítésig".
A tábor célja, hogy a jelentkező fiataloknak lehetőséget kínáljon színészi technikák megismerésére, a mindig másként fogalmazásra inspirálja őket, és szorgalmazza a nyitott színházi gondolkodás elsajátítását. Ehhez elsősorban klasszikus alapanyagokat használnak, melyeket többféle formanyelven szerkesztenek egymás mellé egy műhelybemutató erejéig. Munkadarabok lesznek: Shakespeare: Sok hűhó semmiért; Moliére: Tartuffe; Bulgakov: Mester és Margarita.
Szakmai vezetők: Komáromi Sándor rendező, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője és Zalavári András, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja.
Kiegészítő programok: lovaglás, Nagyvázsony és a környék nevezetességeinek (vár, pálos kolostor, tájház, postamúzeum, tálodi kolostorromok) megismerése, balatoni fürdőzés, tábortűz vetélkedővel, sütés-főzéssel.
A tábor részvételi díja 15-20 ezer Ft között alakul a pályázati támogatások függvényében. Ez magában foglalja a szállás, az étkezés és a szakmai foglalkozások költségét.
Jelentkezni a vasze@vasze.hu címen lehet. Infomáció: Németh József, táborvezető 06-30-364-0818, Komáromi Sándor 06/20/2244-006, Zalavári András 06/20/924-6250.


Szerpentin színjátszó tábor. Balatonszemes, 2008. augusztus 3-10.
A Szerpentin Gyermekszínház (és a SzörPentin-Róland Kör) - a Magyar Szín-Játékos Szövetség szervezésében és lebonyolításában - 10 és 20 év közötti gyakorlott és kezdő színjátszókat, versmondókat vár balatonszemesi táborába határon innen és túlról.
Csoportvezető-rendezők: Jancsó Sarolta színművész-rendező, Presits Tóth Bernadett és Presits Tamás színművészek (továbbá megfelelő számú résztvevő esetén: Pap Gábor rendező-drámatanár)
A tábor szakmai vezetője, szervezője: Nagy András László rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke.
Részvételi díj: 30 000 Ft.
Jelentkezni levélben a Magyar Szín-Játékos Szövetség címén (1239 Budapest, Vecsés u. 31.) vagy a nal71@t-online.hu e-mail címen lehet, május 31-ig.


Művészeti tábor bábosok, versmondók részére. Balatonalmádi, 2008. július 20-26.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus tábort szervez csoportvezetők részére két szekcióban. A bábos szekció vezetője: Szluka Judit. A versmondó szekció vezetője: Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna. Táborvezető: Zádori Judit.

Bábos szekció. A táborba elsősorban bábcsoportok vezetőit és a bábozás iránt érdeklődő felnőtteket várnak, akik elsődlegesen gyakorlati képzésben részesülnek. A résztvevők foglalkoznak a különféle bábtechnikákkal, bábkészítéssel, beszédtechnikával, drámajátékkal, kreatív zenei gyakorlatokkal, dramaturgiai ismeretekkel, rendezési alapismeretekkel. A közös munka eredményeként létrehoznak egy bábelőadást, melyet a tábor zárásaként közönség előtt bemutatnak. A szekcióban - a vezetőn túl - Szabó Zsuzsa bábművész, Fekete Anetta bábkészítő és Lénárt András bábkészítő és szcenikus munkájára számítunk. (A bábos szekció vendége a Levendula Színház.)
Versmondó szekció. A táborba elsődlegesen versrendezőket vagy a versmondással aktívan foglalkozó felnőtteket várnak, a résztvevők kevés elméleti, főként gyakorlati képzésben részesülnek. A táborban foglalkoznak beszédtechnikával, a testbeszéddel, a vers-értelmezés, vers-elemzés pódiumi követelményeivel, a színpadi szereplés és a versműsorok készítésének dramaturgiai és egyéb alapszabályaival. A közös munka során versek feldolgozása, szerkesztett műsor készítése is megtörténik. A hangsúlyt az átadandó ismeretek gyakorlati használhatóságára fektetik.
A versmondó szekció Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna előadóművészek munkájára épít, alkalmi vendégekkel. (Meghívott vendég lehet Gabnai Katalin, Benke Éva, Tatay Éva, Kiss László.egyeztetés alatt.)

Részvételi díj (amely tartalmazza a 6 éjszakai szállás, a szakmai anyagok és a tábori oktatás, vendégelőadások költségeit): a bábos szekcióban: 30.000,- Ft, a versmondó szekcióban: 28.000,- Ft
(A napi háromszori étkezést egy közeli étteremben meg lehet oldani + 13.500,- Ft áron.)
A tábor szekciónként minimum 12 - maximum 16 fő jelentkezővel indul.
Jelentkezési határidő: 2008. június 1.
Jelentkezési lap letölthető: www.mmi.hu/muveszeti oldalról.
Bővebb felvilágosítás: Zádori Judit, tel.: 225-6029, e-mail: zadorij@mmi.hu
Szluka Judit, tel.: 225-6029, e-mail: szlukaj@mmi.hu
Tóth Erzsébet, tel.: 225- 6019, e-mail: tothe@mmi.hu
Tóth Zsuzsanna, tel.: 225-6029, e-mail: tothzs@mmi.hu


X. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál - versenyfelhívás
A Csemadok Országos Tanácsának megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya meghirdeti a X. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált (Falusi Színjátszó Csoportok X. Országos Fesztiválja), amely 2008. november 13-16. között kerül megrendezésre Szepsiben és Buzitán. A csoportok az alábbi műfajokban jelentkezhetnek 2008. augusztus 29-ig: klasszikus színdarabok, népszínművek, esztrádműsorok, dramatizált népi játékok. Klasszikus színdarabok esetében a műsor időtartama 120, az esztrádműsoré 50 perc lehet. Bővebb információval a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának titkárságán szolgálnak: 045 01 Moldava nad Bodvou, Hlavná 81. Tel./fax: 055/460-36-02, mobil: 0905/543-986, e-mail: boda@csemadok.sk.